Balığın bişirilməsi. Bəzi vacib QAYDALAR

- Bəzi balıq növlərinin xoşagəlməz qoxusunu yox etmək üçün onun içini təmizləmək, yumaq, sonra üzərinə 2-3 dəfnə yarpağı və doğranmış soğan töküb bir neçə saat saxlamaq lazımdır.

- Balığın donunu böyük ləyəndə duz qatılmış soyuq suda (1 l suya 1 çay qaşığı duz) açırlar. Suyu bir neçə dəfə dəyişmək lazımdır. Balıq filesinin donunu isə havada açsanız yaxşıdır.

- Dəniz balığını bişirərkən onu 2-3 sm qalınlığında tikələrə doğrayın, minalanmış qazana, yaxud balaca çuqun qazana qoyun və üstünə soyuq su tökün (su balığı örtməlidir). Sonra kök, soğan, dəfnə yarpağı, döyülməmiş istiot əlavə edin və 20-30 dəqiqə vam odda bişirin. Əgər bundan çox bişirsəniz, balıq dadsız olur. Balığı vam odda  bişirirlər ki, balıq tikələri dağılmasın.

- Əgər bişmə üçün balıq başları istifadə edilirsə, qəlsəmələri çıxartmaq lazımdır, əks halda bulyon acı və bulanıq olacaq.

- Balıq azca dağ olmuş yağda qızardılır, tikələr bir-birindən bir az aralı qoyulur ki, isti dəyməyən yerlərdən balığın şirəsi çıxmasın və balıq quru olmasın.

- Balığı qızardanda dağılmasın deyə, onu duzlayandan sonra, 10-15 dəqiqə masada saxlayın ki, duz balığın içinə hopsun.

- Əgər balığı 20-30 dəqiqə süddə saxlayıb (yaxud üstünə xama çəksəniz) günəbaxan yağında qızartsanız, balıq daha dadlı olar.

- Qızardılmış balığı yenidən qızdırdıqda tamını tamam itirir.

- Çəngəllər, nimçələr, tavalar balıq iyi verməsin deyə soyuq suda yuyur, sonra limon qabığı, sirkə, ya da çay qalığı ilə sürtür, qab yuyan vasitələrdən biri ilə yuyurlar.

- Balıq qoxusu az olsun deyə, qızartmaqdan əvvəl 2-3 saatlığa sirkədə isladılmış əsgiyə bükülür və ya üzərinə limon şirəsi çilənir.

- Bütün balıq konservlərini açanda, onları dərhal şüşə və ya saxsı qaba qoyun. Hətta soyuducuda konservləri öz qablarında saxlamayın, zəhərlənə bilərsiniz.

 Evdarliq.Az

Youtube kanalımıza abunə olun ki, faydalı videolardan xəbəriniz olsun

Dəri niyə qaşınır? 15 ƏN YAYILMIŞ SƏBƏB