Evdə şirniyyatlar hazırladıqda bu qaydalara əməl edin!

 - Tort bişirilən formanı sobadan çıxardıb soyuq suda isladılmış əsginin üstünə qoysanız, tort formadan asan çıxar.

- Yağı tez yumşaltmaq üçün onu bir qaba xırda-xırda doğrayın və qabı isti su olan qazanın içinə qoyun.

- Evdə bişirilən peçenye yanmışsa, soyuyandan sonra narın sürtgəclə üstünü qaşıyın və şəkər kirşanı səpin.

- Bişəndən sonra tortu, keksi formada, ya da tavada saxlamaq olmaz, o saat çıxartmaq, salfetin üstünə qoyub soyutmaq lazımdır.

- Qoz ləpəsini torta və piroqa əlavə etməzdən əvvəl bir qədər qovurmaq lazımdır. Onda qozun ətri yaxşılaşır.

- Əgər tort üçün olan biskviti ortadan 2 laya bölmək istəyirsinizsə, tortun qırağından bıçaqla kəsin, ora bərk sap salın və bu ipin köməyi ilə biskviti bölün.

- Tortun aşağıdakı layı üst layına nisbətən daha az şirələnməlidir.

- Biskvit xəmiri, tort, keks orta qızdırılmış sobada bişirilir. Sobanı ilk 15 dəqiqə ərzində açmaq olmaz.

- Xəmirdə yağ çox, su isə nə qədər az olarsa, bir o qədər çox ovular.

- Laylı xəmiri yoğurandan sonra 1 saat ərzində soyuq yerə qoysanız, yaxşı yayılar və oxlova yapışmaz.

- Xəmirdə şəkər çox olduqda bişirilən məmulat tez yanır, xəmir gec gəlir və yumşaq olmur. Şəkər az olduqda isə bişirilən məmulat yaxşı qızarmır.

- Xəmirə soda çox vurulubsa, məmulatın rəngi tünd, xoşagəlməz iyi və dadı olacaqdır.

- Soda tamamilə neytrallaşsın deyə, xəmir yoğurarkən sodanın üstünə bir az sirkə, ya da limon şirəsi tökmək lazımdır. Sodalı xəmiri çox yoğurmurlar, çünki yapıxır və yumşaq olmur.

- Biskvit xəmiri hazırlanarkən çox yoğrulmur, çünki xəmir yapıxır və məmulat bərk olar.

- Biskvit xəmirini uzun müddət saxlamaq olmaz.

- Blinilərin xəmirinə bişməmişdən bir az əvvəl yaxşı çalınmış yumurta ağı əlavə etsəniz, onlar daha yumşaq və dadlı olar.

- Kəsmiyin tərkibində su nə qədər az olarsa, ondan hazırlanan peçenye bir o qədər dadlı olar.

- Xəmirə əlavə etdikdən əvvəl kəsmiyi süzgəcədən sıxmaq lazımdır.

- Yağda qızardılan pirojkilərin xəmiri duxovkada bişirilən pirojkilərin xəmirinə nisbətən yumşaq olmalıdır.

- Pirojki bişirərkən yağ köpüklənməsin deyə, tavaya bir az xörək duzu tökmək lazımdır.

- Yumurtanın ağı şüşə və plastik qabda çalınır. Alüminium qabı istifadə etmək olmaz, ona görə ki, yumurtanın ağı onun içində qarala bilər, emallı qab isə çatlaya bilər.

- Yumurta ağını çalmazdan əvvəl soyutmaq lazımdır. Çalındıqda yumurta ağının həcmi 5-7 dəfə artdığı üçün, yumurta çalınacaq qabı seçdikdə bu, nəzərə alınmalıdır.

- Xəmir yoğrulmamışdan əvvəl un mütləq ələnməlidir, belə olduqda un hava ilə qarışır və xəmir çox zərif olur.

- Ev şəraitində şirniyyat hazırladıqda yalnız əla növ undan istifadə edin.

- Mayalı xəmiri yağlanmış əllərlə götürdükdə əllərə yapışmır.

- Əgər xəmirin tez acımasını istəyirsinizsə, xəmirə bir neçə makaron batırın.

- Mayalı xəmirin yağı nə qədər çox olsa, bir o qədər çox ovular.

- Hazır məmulatların üstü qızılı rəng alsın deyə, bişirməzdən əvvəl xəmirin üzərini süd, yumurta,  duzlu və ya şirin su çəkin.

- Xəmirə mütləq bir qədər duz tökmək lazımdır (500 q una 5 q duz). Bu məmulatın dadını yaxşılaşdırır.

- Xəmirə əlavə olunan bütün inqrediyentlər eyni temperaturda olmaldır. Bu səbəbdən bütün lazım olan məhsulları (yağ, süd, xama) qabaqcadan soyuducudan çıxardıb otaq temperaturunda saxlamaq lazımdır. 

Evdarliq.Az


.
.
Загрузка...